Ce este un test rapid HIV?


Este un test ce detecteaza prezenta anticorpilor HIV in corpul persoanei prin testarea serului (sange sau saliva). Acesti anticorpi sunt produsi de sistemul imunitar atunci cand persoana este infectata cu HIV, deci nu ar exista daca nu ar fi infectata cu HIV. Testul Rapid HIV se face printr-o simpla intepatura in deget, oferind rezultatul in maxim 20 de minute.

IMPORTANT DE RETINUT

  • Testul rapid HIV nu detecteaza anticorpii HIV mai repede decat un test standard de sange si nu va identifica cazurile noi de infectare HIV mai repede (sau mai rapid) decat un test standard.
  • In perioada de fereastra (3-6 luni) o persoana infectata cu HIV abia incepe sa dezvolte anticorpi HIV, care sunt detectati de testele indirecte HIV, inclusiv cele rapide. Asta inseamna ca in primele 3-6 luni de la momentul infectarii, este posibil ca testul sa nu ii detecteze inca. Recomandam testare la 6 luni de la momentul posibilei infectari, pentru a avea un rezultat concludent.

Care sunt posibilele rezultate ale testului rapid HIV?


Exista 3 posibile rezultate ale unui test rapid HIV:

  • Test reactiv (pozitiv): asta inseamna ca au fost detectati anticorpi HIV in corpul persoanei testate. Acest rezultat trebuie confirmat printr-un test standard de sange, pentru a elimina posibilitatea unui rezultat fals-pozitiv.
  • Test non-reactiv (negativ): asta inseamna ca nu au fost detectari anticorpi HIV in corpul persoanei testate. Atentie: Posibil sa va aflati in perioada de fereastra!
  • Test invalid: Asta inseamna ca rezultatul testului nu poate fi intrepretat. Un test invalid ne spune ca a exitat o problema in realizarea testului, fie legata de testul in sine fie de proba recoltata pentru testare. In acest caz vi se va face un nou test. Un rezultat invalid nu este o indicatie ca sunteti pozitiv sau negativ.

Cat de sigur este un test rapid HIV?


Testul Rapid HIV este la fel de sigur ca testele standard facute in laborator.

Sansele unui rezultat FALS-Pozitiv: 0.4% sanse (4 din 1000) ca testul rapid HIV sa dea un rezultat fals-pozitiv sau reactiv. Asta inseamna ca in 99,6 % din cazuri rezultatul pozitiv/reactiv indica in mod corect infectarea cu HIV. Totusi, la orice rezultat pozitiv/reactiv, se face un test de confirmare urmand procedura standard de laborator ().

Sansele uni rezultat FALS-Negativ: 0% sanse ca un test rapid HIV sa dea un rezultat fals-negativ sau non-reactiv. Asta inseamna ca daca testul tau este non-reactiv, nu au fost detectati anticorpi HIV la tine in corp la momentul testarii. Atentie: Posibil sa va aflati in perioada de fereastra!