O colaborare ARAS-Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (2003), cu trei autoare: Dr. Maria Georgescu, Dr. Ioana Gavrizi, Dr. Anca Bălan: prevenirea infectiei cu hiv in practica stomatologica

Prevenirea infecţiei cu HIV în practica stomatologică este o apariţie editorială destinată personalului stomatologic mediu şi superior.

Editată de ARAS (Asociaţia Română Anti-SIDA) şi reunind contribuţiile a doi medici stomatologi ai asociaţiei – Dr. Maria Georgescu, Director executiv, şi Dr. Ioana Gavrizi –, precum şi a unui medic epidemiolog, regretata Dr. Anca Bălan de la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Bucureşti, publicaţia este rodul activităţii practice desfăşurate în cabinetul stomatologic al ARAS, fondat în 1997, de către o echipă care a înţeles provocarea pe care o reprezintă infecţia cu HIV, propunîndu-şi să documenteze şi să adapteze precauţiile universale la legislaţia românească, precum şi să încurajeze folosirea acestora în practica stomatologică.

Recomandările ghidului sînt uşor de aplicat şi conferă echipei medicale confortul necesar pentru servicii de calitate, în sensul reducerii riscului de transmitere a unor virusuri precum HIV, hepatitic B sau C etc. de la pacient la personalul sanitar, invers şi de la pacient la pacient.

Din sumarul lucrării: Consideraţii legale, Precauţiile universale în stomatologie, Controlul infecţiei în ortodonţie şi în laboratorul de tehnică dentară, Evaluarea pacientului, Metode de sterilizare a instrumentelor folosite în timpul procedurilor stomatologice, Metode de dezinfectare a instrumentelor stomatologice, Ghid pentru selecţia dezinfectantelor.

Parte a campaniei comune pentru prevenirea infecţiei cu HIV/SIDA desfăşurate de ARAS şi D.S.P.M.B în 2002-2003, lucrarea a fost publicată cu sprijinul financiar al acesteia din urmă.