Sănătatea mintală este strâns legată de HIV/SIDA – tulburările psihice pot crește riscul de infectare cu HIV sau, în cazul în care infecția cu HIV/SIDA este deja prezentă, ea poate afecta sistemul psihic. Tratarea bolilor psihice și sprijinirea persoanelor afectate de HIV/SIDA sunt elemente esențiale în procesul de îmbunătățire a calității vieții acestora și în prevenirea răspândirii maladiei.

În ciuda inovațiilor recente din domeniul tratamentului, SIDA rămâne o boală gravă, care are adeseori urmări negative asupra stării psihice a celor infectați și a familiei acestora. În plus, persoanele cu tulburări psihiatrice sau cu handicap psihic sunt mai expuse riscului de a se infecta cu HIV. Cu toate acestea, legătura dintre HIV/SIDA și problemele de sănătate mintală este ignorată sau trecută cu vederea.

De la 1 septembrie 2009, ARAS este implicată într-un parteneriat european de dezvoltare a programelor dedicate problematicii HIV/SIDA și sănătății mintale în țările UE, alături de Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria etc.

Detalii privind proiectul pot fi consultate în fișierul de mai jos și accesând website-ul: http://mentalhealthHIV.eu/en/index.html

Descarcă PDF