Dragi activiste și activiști ai Coalition PLUS,

În ultimele săptămâni, epidemia de COVID-19 afectează toate țările în mod exponențial. Suntem cu gândul alături de cei și cele a căror sănătate este amenințată sau care au persoane apropiate a căror sănătate este amenințată și alături de toate victimele pe care acest virus le-a provocat deja.

Se implementează reacții la nivel național și măsuri de coordonare între țări, însă acestea lasă deja să se întrevadă inegalități semnificative: între regiuni, între popoare, între persoane. În calitate de uniune a asociațiilor comunitare, Coalition PLUS este îngrijorată în mod special de impactul pe care această epidemie îl are asupra celor mai vulnerabile persoane în fața epidemiilor de HIV/SIDA și a hepatitelor virale.

Știm că persoanele care trăiesc cu HIV sau cu hepatită și suferă de comorbidități sau de imunodeficiență sunt și mai mult expuse și mai vulnerabile în cazul unei infecții cu SARS-CoV-2. În acest context, este esențială asigurarea continuității serviciilor de sănătate, precum și asigurarea accesului la medicamente precum cele antiretrovirale sau metadona. Într-adevăr, asociațiile noastre joacă un rol determinant în acest sens, pentru ca nicio persoană să nu se găsească în situația de a întrerupe tratamentul și pentru a oferi sprijin celor care, izolați sau marginalizați, au cea mai mare nevoie de acest tratament.

Am primit mărturii alarmante cu privire la situația populațiilor noastre. Bărbați și femei din industria sexului sunt constrânși să își continue activitatea profesională pentru a supraviețui și astfel încalcă măsurile de izolare, în ciuda fricii de a contracta virusul. De asemenea, constatăm existența cazurilor de sevraj forțat fără asistență medicală la anumite persoane consumatoare de droguri, din lipsa aprovizionării cu substituenți. Pe de altă parte, apar cazuri de infectare în penitenciare sau în centrele de detenție; în aceste structuri controlul acestei epidemii fiind imposibil din cauza promiscuității prea mari dintre deținuți. Iar lista exemplelor este deja prea lungă.

În fața acestor urgențe de ordin sanitar, ne punem cu toții problema contribuției pe care o putem avea. Pentru a opri această nouă epidemie și pentru a veghea la continuitatea acțiunilor noastre în rândul celor mai vulnerabile populații, care sunt deja marginalizate, trebuie să ne mobilizăm. Coalition PLUS este alături de membrii și partenerii săi și a decis să desfășoare resursele tehnice și financiare care să le permită să acționeze.

Această criză ne oferă oportunitatea să punem în practică astăzi ceea ce am învățat în acești ultimi patruzeci de ani de luptă împotriva HIV/SIDA. Știm că nu ne aflăm cu toții pe poziție de egalitate în fața riscului de infectare și că epidemiile relevă cel mai bine inegalitățile și nedreptățile care ne afectează societățile. Am învățat cum să fim alături cuiva în ultimele sale momente, cu demnitate, și cum să susținem persoanele din anturajul victimelor. Ne aflăm mai bine ca oricine în postura de a sensibiliza publicul cu privire la drepturile celor mai vulnerabile populații față de virus și de a lupta împotriva stigmatizării lor. Stăpânim strategiile de reducere a riscurilor pentru noi și comunitățile noastre.

Trebuie să păstrăm în minte principiile și valorile care ne-au ghidat acțiunile de-a lungul deceniilor pentru a inventa soluții, pentru a dezvolta acțiuni de solidaritate și pentru a contribui astfel la răspunsul global în fața COVID-19.

Vă doresc curaj în acest context dificil și sunt alături de voi cu gândul. Ca de fiecare dată, doar împreună vom fi mai puternici pentru a traversa această criză și pentru a contribui la sfârșitul său. Am încredere în capacitatea noastră de a depăși în mod colectiv această nouă provocare.

Aveți grijă de voi și de cei dragi vouă.

 

Cu drag,

Hakima Himmich

Președinte Coalition PLUS

Casablanca, marți, 1 aprilie 2020

Coronavirus : Coalition PLUS, solidaire et engagée