PENTRU A-ŞI ASIGURA MENŢINEREA SERVICIILOR ÎN PERIOADA CRIZEI COVID-19, ARAS — ASOCIAŢIA ROMÂNĂ ANTI-SIDA — BENEFICIAZĂ DE UN FOND DE URGENŢĂ DIN PARTEA COALITION PLUS

 

În contextul COVID-19, ARAS reuşeşte să asigure continuitatea serviciilor sale de prevenire HIV/hepatite/alte infecţii cu transmitere sexuală şi de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri injectabile în rândul persoanelor vulnerabile din România datorită unui fond de urgenţă pus la dispoziţie de Coalition PLUS.

Pentru a răspunde nevoilor vitale ale acestor persoane care trăiesc cu HIV/hepatite/TBC şi ale familiilor lor, asociaţia noastră a beneficiat în perioada de urgenţă COVID-19 şi în prezent de un fond de urgenţă asigurat de Coalition PLUS, reţea internaţională de combatere a HIV/SIDA şi a hepatitelor virale, în care suntem membri de aproape un deceniu.

În valoare totală de 335.000 de lei, această finanţare ne-a permis să facem faţă noilor provocări, generate de pandemia SARS-CoV-2, un risc de vulnerabilitate adăugată la vulnerabilitate.

În această perioadă de criză COVID-19 – epidemiologică, morală şi socială –, noi, la ARAS, am continuat să lucrăm în serviciile noastre importante, adresate publicului, iar ajutorul venit de la Coalition PLUS, în care suntem membri de aproape 10 ani, este aproape singurul sprijin pe care l-am primit în tot acest timp.

Era însă un sprijin previzibil, dat fiind că, şi în alte situaţii de criză, 𝗖𝗼𝗮𝗹𝗶𝘁̧𝗶𝗮 𝗣𝗟𝗨𝗦 ne-a ajutat, cu eficacitate şi la momentul oportun.

Mulţumită fondului de urgenţă primit de la Coalition PLUS, am putut pune la dispoziţia personalului din organizaţia noastră kit-uri de protecţie, în special măşti, mănuşi, dezinfectanţi, uniforme, halate şi alte accesorii de protecţie, covoraşe dezinfectante, panouri separatoare, lămpi UV, termometre etc.

Acestea ne-au permis acordarea în deplină siguranţă, atât pentru clienţi, cât şi pentru echipele noastre, a serviciilor de prevenire şi îngrijire/tratament (substituţie cu metadonă, tratament stomatologic,  reducerea riscurilor asociate consumului de droguri injectabile), precum şi susţinerea activităţilor de sensibilizare, nu doar pentru HIV/hepatite/TBC, ci şi pentru COVID-19.

Mai mult, în contextul izolării din perioada de urgenţă şi al temerilor legate de infectarea cu SARS-CoV-2, am putut asigura pentru clienţii noştri transport şi livrare de medicamente (în special pentru tuberculoză, între spitale şi adăposturile în care locuiau clienţii).

De asemenea, am oferit terapie psihologică la distanţă pentru clienţi şi pentru personal, prin platforma video Zoom, al cărei abonament a fost acoperit din acelaşi fond. Pentru a ne îmbunătăţi serviciile, am consultat beneficiarii prin sondaje online, promovate prin Facebook, tot mulţumită ajutorului asigurat de Coalition PLUS.

Am fost înzestraţi totodată cu un mini-echipament pentru producţie audio-video in-house (Go-Pro), util pe termen lung în asigurarea instruirii interne sau externe, ca şi pentru crearea de materiale informative pentru mediul online.

Nu în ultimul rând, graţie acestui sprijin, ne-am putut menţine echipele de lucru în formule aproape complete, pentru cei cca 5.000 de beneficiari/an ai ARAS.

Mulţumim mult întregii echipe Coalition PLUS, care este mereu aproape de noi, un mare prieten, căruia echipa ARAS şi beneficiarii îi suntem recunoscători.

Maria Georgescu,
Director executiv,
ARAS – Asociaţia Română Anti-SIDA

 

* Despre fondul de urgenţă al Coalition PLUS: acest fond de urgenţă a fost pus la dispoziţie de către Coalition PLUS din fonduri proprii şi prin implicarea câtorva dintre partenerii săi tehnici şi financiari, precum: Agenţia Franceză pentru Dezvoltare, Expertise France, UNITAID, Fondul «Robert Carr». Cu o valoare de 1,4 milioane de euro, acest fond a permis, de la începutul crizei sanitare COVID-19, susţinerea activităţii a cca 50 de asociaţii din 45 de ţări din întreaga lume.

** Despre Coalition PLUS: uniune internaţională de organizaţii neguvernamentale din domeniul HIV/hepatitelor virale, Coalition PLUS intervine în 52 de ţări şi în cadrul a 100 de organizaţii ale societăţii civile. Prin intermediul principiului guvernării comune, după care se ghidează, această uniune implică în luarea deciziilor 16 organizaţii membre, din emisfera nordică şi din cea sudică. În prezent, este condusă de Prof. Hakima Himmich, care a diagnosticat primul caz de SIDA din Maroc, în 1986.

*** Despre ARAS: Membră a Coalition PLUS din februarie 2011,  ARAS este o organizație neguvernamentală cu sediul la București, care desfășoară încă din 1992 programe de asistență socio-psiho-medicală pentru persoane infectate cu HIV și persoane din diferite grupuri vulnerabile: consumatori de droguri, persoane implicate în sexul comercial, bărbați care fac sex cu alți bărbați, persoane dezavantajate socio-economic etc. În fiecare an, organizația oferă asistență și servicii de informare unui număr mediu de circa 5.000 de beneficiari, având o echipă formată din 70 de profesioniști cu experiență în domeniu.

[ Bucureşti, 1 septembrie 2020 ]