COMUNICAT DE PRESĂ

În 2020, Ziua Internaţională a Hepatitei are ca temă “Găsirea milioanelor lipsă”, în încercarea de a atrage atenţia populaţiei şi guvernanţilor din întreaga lume asupra necesităţii de identificare a persoanelor nediagnosticate şi tratării acestora pentru virusurile hepatitice.

În parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, respectiv cu Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa”  din Iaşi, ARAS – Asociaţia Română Anti-SIDA — are şansa de a se implica în două proiecte regionale de screening pentru hepatitele B şi C, având rolul de a facilita accesul persoanelor vulnerabile la testare şi acompanierea acestora către serviciile medicale specializate.

Aceste proiecte, care urmează să înceapă în curând, sunt selectate pentru finanţare de către Fondul Social European şi urmează să se desfăşoare în regiunile din sudul, respectiv estul României, în următorii trei ani şi jumătate.

Astfel, cu sprijin european, patru regiuni din România avansează spre ţinta de eliminare a virusurilor hepatitice, asigurând creşterea accesului la testare pentru hepatite, inclusiv în cazul persoanelor vulnerabile.

V-aţi făcut un test pentru hepatitele B şi C? Sunteţi oare parte din milioanele lipsă? Pentru aceste afecţiuni există tratament şi chiar vindecare, important este să vă cunoaşteţi starea de sănătate, adică să comunicaţi cu medicul de familie, să faceţi teste şi, nu în ultimul rând, să vă informaţi cu privire la prevenirea hepatitelor.

Maria GEORGESCU,
Director executiv, ARAS

[Bucureşti, 28 iulie 2020]