Pentru detalii suplimentare consultați articolul HPV (Human Papilloma Virus).
În ceea ce privește infecția cu virusul HPV la bărbați, aceștia sunt mult mai predispuși la infectare pe cale orală, prin sex oral neprotejat.
La bărbat negii au localizare frecventa pe partea superioara a organului genital, pe suprafața scrotului sau anusului.
Bărbații constituie un rezervor al virusului, atât prin patologia benignă cât și malignă asociată cu virusul HPV. Infecția cu HPV la bărbați este în general sub-clinică, ceea ce va rezulta într-un număr mare de purtători asimptomatici.
Diagnosticarea virusului HPV la bărbați
Nu există un examen diagnostic uzual pentru identificarea infecției cu HPV la bărbați, așa cum este testul Babeș – Papanicolau. În schimb, pentru diagnosticul negilor se poate efectua un examen vizual al ariei genitale de către un medic specialist, iar în cazul în care se consideră necesar se poate identifica prezența virusului HPV și a genotipului prin prelevare de secreție uretrala.
Cancerul cauzat de HPV la bărbați
Deși cazurile de cancer sunt substanțial în număr mai mic la bărbați decât la femei, virusul HPV este implicat în majoritatea cazurilor în cancerul de penis și rectal. La nivel celular gura are o structură asemănătoare cu vaginul și colul uterin. Aceste organe au același tip de celule epiteliale care servesc ca țintă pentru HPV 16 si 18.
Factorii favorizanți pentru invazia cu HPV sunt fumatul și consumul de băuturi alcoolice. Cancerul penian este un tip rar de cancer în care etiologia virală este implicată în peste 40-50% din cazuri.
Bărbații pot face tratament preventiv cu medicamente antivirale imuno-stimulatoare dacă află că partenera/partenerul este infectat cu virusul HPV.
Vaccinarea anti-HPV
Vaccinul anti-HPV prezintă beneficii pentru sănătatea bărbaților, în sensul că previne 90% din negii genitali dați de tulpinile 6 și 11 și scade rata cancerelor provocate de unele tulpini de HPV (inclusiv cancerul anal).
Vaccinul anti HPV nu are efect terapeutic în cazul unei infecții deja instalate, acesta fiind aprobat pentru administrare doar în rândul pacienților foarte tineri.
Acest vaccin asigură protecție aproximativ 7-10 ani. Se recomandă efectuare de rapeluri (re-vaccinări) pentru a asigura o protecție eficientă și îndelungată.