Gonoreea este o boală infecțioasă cunoscută popular sub numele de sculament sau blenoragie. Se transmite, în principal, prin contact sexual neprotejat (vaginal, anal si oral), și cauzează inflamarea organelor genitale atât la bărbați cât și la femei. Este extrem de răspândită, în fiecare an întregistrându-se câteva milioane de cazuri noi de infectare.

Semnele  și simptomele gonoreei

Timpul  trecut de la pătrunderea bacteriilor în organism până la apariția primelor simptome (perioada de incubare) este cuprins între 1-30 de zile. Există cazuri de persoane infectate care nu prezintă nici un simptom până când apar complicații grave.

Simptome ale Gonoreei la femei:

  • Senzație dureroasă și de usturime la urinat;
  • Secretii vaginale anormale, de culoare alb-galbui;
  • Durere in timpul actului sexual;
  • Mâncărimi;

Simptome ale Gonoreei la bărbați:

  • Secreții ale penisului,  lăptoase de culoare alb-galbuie;
  • Senzație dureroasă și de usturime la urinat;
  • durere și edemațiere (umflare) la nivelul testiculelor;
  • Dureri abdominale joase;


Complicațiile Gonoreei

Gonoreea este o boală periculoasă, chiar dacă uneori nu prezintă simptome. Netratată  ea poate duce la apariția unor complicații serioase. În principal provoacă infertilitatea prin pătrunderea bacteriilor în organele genitale interne. De asemenea persoanele cu gonoree au un risc mai mare de a se infecta cu HIV și unele bacteria oportuniste, de exemplu Chlamydia.

Testarea și diagnosticul gonoreei

Diagnosticul presupune colectarea unor probe de sectreții de pe suprafețele ce pot fi infectate (vagin, uretra), examinarea acestora la microscopul optic iar ulterior efectuarea culturilor bacteriene în scopul izolării bacteriilor și identificării acestora.

Tratamentul Gonoreei

Tratamentul pentru gonoree este același atât la femeie cât și la bărbați și constă în administrarea de antibiotice. Pe parcursul tratamentului este necesară abstinența sexuală, informarea partenerului cu privire la contactarea acestei boli si tratamentul său pentru a evita reinfectarea. De asemenea este recomandată retestarea după 5-6 luni de la terminarea tratamentului pentru a se vedea dacă infecția a fost eliminată complet.

.