Candidoza este o infecţie fungică, produsă cel mai frecvent de Candida Albicans, o ciupercă ce poate trăi în tubul digestiv, pe piele şi mucoase, inclusiv cele de la nivelul aparatului reproducător.
Candida Albicans face parte din flora normală a tractului genital feminin, de cele mai multe ori femeia infectându-se în urma unei imunosupresări (în principal consumul de antibiotic care creează un dezechilibru al florei).
Se transmite rar pe cale sexuală de la femeie la bărbat!
Semnele şi simptomele Candidozei
În general se manifestă prin apariția unor depozite albicioase pe mucoase, atât pe cea bucală cât şi pe cea anală care dacă sunt îndepărtate vor avea o bază sângerândă. Pielea afectată de candidoză are un aspect roşu aprins.
Candidoza bucală
Poate apărea şi la fumătorii înrăiţi sau la cei care poartă proteze dentare nepotrivite, mai mici, mai mari sau desprinse parţial.
Simptome candidoza bucală:
- Secreţii albicioase pe limbă
- Durere şi dificultate la înghiţire
- Leziuni în relief pe limbă, cerul gurii, interiorul obrajilor, gingii, amigdale sau în spatele gâtului.
- Febră, în cazurile severe în care infecția trece de esofag.
Candidoza genitală
Pe mucoasele aparatului reproducător este posibil ca infecţia să se manifeste prin prezenţa unor leziuni ce pot fi deosebite cu dificultate de leziunile cauzate de herpes.
La femei, candidoza genitală se poate manifesta prin scurgeri abundente albicioase cu miros specific, depozite de culoare albă, mâncărimi intense şi sensibilitate.
La bărbaţi, candidoza se manifestă ca o inflamaţie a pielii glandului penian şi a mucoasei părţii interioare a prepuţului. Printre alte simptome mai putem aminti şi de mâncărime severă, disconfort şi durerile în zona genitală care se intensifică în timpul actului sexual.
Testare și diagnostic
Se face prin examinare directă la microscop a secreţiilor genitale sau uretrale sau recoltate de la nivelul altor mucoase infectate. Cultura fungică este o metoda mai sensibilă, dar mai dificil de efectuat.
Tratament
Tratamentul se prescrie doar persoanelor care au semne/simptome de candidoza,întrucât, cel mai adesea, Candida albicans nu se transmite pe cale sexuală.
Pentru tratamentul candidozei pot fi utilizate medicamentele care conţin substanţe antifungice, care se eliberează în farmacii fără prescripţie medicală şi cu prescripţie medicală, disponibile sub formă de pastile pentru administrare orală, comprimate vaginale şi supozitoare, creme şi geluri.
Bicarbonatul de sodiu în candidoză
Bicarbonatul de sodiu este alcalin, ceea ce distruge candidoza din tractul digestiv. Dacă infecția cu candidoza bucală este severă, tratamentul cu bicarbonat de sodiu trebuie să dureze până la o lună.
O linguriță de bicarbonat la două ore după orice masă importantă ar trebui să distrugă infecția fungică, mai ales dacă nu consumați alte alimente timp de cel puțin trei ore după doza de bicarbonat.
Spălăturile vaginale cu bicarbonat de sodiu, trebuie să fie recomandate de medicul ginecolog, în urma efectuării unui examen clinic!