Înregistrata oficial în Bucuresti, la 10 aprilie 1992, ca organizatie non-guvernamentala, ARAS a fost înfiintata de un grup de tineri voluntari care si-au propus drept misiune: informarea si educarea tuturor categoriilor de populatie asupra pericolului reprezentat de SIDA si asupra mijloacelor de prevenire a infectiei cu HIV; promovarea atitudinii de sprijin fata de persoanele deja infectate sau bolnave, apararea drepturilor si intereselor acestora; oferirea de servicii de asistenta materiala, morala si psihologica pentru persoanele infectate sau bolnave si pentru familiile acestora.

Primele sale programe au intrat în scena dupa cum urmeaza:

  • 1992: ARAS organizeaza prima sa campanie estivala de informare, pe litoralul Marii Negre, implicând circa 100 de voluntari; de atunci, acest tip de campanie s-a desfasurat cu regularitate în fiecare an.
  • 1993: Primul serviciu SIDA Helpline, deschis pe baza de voluntariat. Primele quilt-uri românesti, dedicate copiilor care au murit de SIDA în orfelinate, au fost desfasurate în cadrul unei ceremonii internationale de profil, la San Francisco. Si acest gen de eveniment va fi reiterat anual de ARAS în spatii publice din România.
  • 1995: Se contureaza primul grup de autosuport pentru persoanele cu HIV/SIDA. Are loc demararea programului ARAS de asistenta psihosociala, destinat adultilor si copiilor, vizând respectarea drepturilor acestora si integrarea sociala.
  • 1997: Este dotat cu echipament si inaugurat cabinetul stomatologic ARAS, model de buna-practica în oferirea de servicii stomatologice (aplicarea precautiilor universale).
  • 1999: Primele centre de consiliere si testare voluntara pentru HIV sunt deschise la Bucuresti, Constanta si Iasi. În acelasi an, începe proiectul “Seara de Seara”, adresat persoanelor implicate în sexul comercial (prostituate, proxeneti, combinatori).
  • Inaugurarea unui proiect vizând informarea adultilor si copiilor strazii cu privire la riscurile infectarii cu HIV si cu alte infectii cu transmitere sexuala (ITS).
  • 2000: Initierea unui proiect de prevenire a riscurilor asociate consumului de droguri injectabile.
  • 2002: ARAS este membra fondatoare si coordonatoare a Romanian Harm Reduction Network [Reteaua româna de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri injectabile]. În acelasi an, asigura secretariatul Comisiei Nationale Multisectoriale SIDA.
  • Initiatoare si participanta directa la conceptia Comisiei Nationale Multisectoriale SIDA, ARAS a contribuit masiv la elaborarea si actualizarea Strategiei Nationale SIDA, detinând, în acelasi timp, un rol important în reforma legislativa din domeniul HIV/SIDA.
  • 2003: Rol decisiv în redactarea aplicatiei României la finantarea disponibila prin proiectul Fondului Global si al Bancii Mondiale, program gestionat de Fondul Global de Combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei (abreviat, pe parcursul acestui document, FGSTM).
  • 2004: Din luna martie a acestui an, ARAS este implementator al programului FGSTM în România. În afara de Capitala, ARAS numara sapte filiale (Bacau, Buzau, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi, Neamt, Timis), la nivelul carora si al judetelor limitrofe are sansa de a-si extinde programele începute la Bucuresti.
купить цветы