Cand si ce se intampla?


21-28 noiembrie 2014: Saptamana Europeana a Testarii

 Saptamana Testarii HIV 2014

Saptamana Testarii HIV 2014

Tema pentru Saptamana Europeana a Testarii 2014 este: Vorbeste despre HIV. Fa un test HIV.

Aceasta saptamana este o ocazie unica pentru asociatii si persoane private din intreaga Europa sa isi uneasca fortele si sa actioneze astfel incat cat mai multa lume sa isi afle statusul HIV.

Saptamana testarii este coordonata de Initiativa HIV in Europe si este sprijinita de 19 organizatii internationale, printre care UNAIDS, European AIDS Clinical Society si AIDS Action Europe.
In 2013, 477 de organizatii din 47 de tari europene s-au inscris ca participante in saptamana testarii. Obiectivul acestei saptamani este raspandirea informatiilor despre beneficiile testarii HIV.
Mai multe informatii si detalii cu privire la organizatiile implicate in aceasta campanie pe: http://www.hivtestingweek.eu/home

De ce este nevoie de o Saptamana Europeana a Testarii?


Conform estimarilor, in Europa traiesc 2,3 milioane de persoane seropozitive, iar 1 persoana din 3 nu stie ca este infectata cu HIV – si toate acestea in ciuda faptului ca in majoritatea tarilor s-au introdus programe de testare eficiente.
Organizatiile din domeniul HIV/SIDA sunt de parere ca aceasta initiativa europeana reprezinta o abordare eficienta in cresterea accesului la testarea HIV.
Saptamana testarii are ca obiectiv cresterea nivelului de informare cu privire la beneficiile pe care le ofera testarea regulata HIV, incurajarea unui numar cat mai mare de persoane sa se testeze, cresterea numarului de teste facute la initiativa ofertantilor de servicii, sprijinirea efortului general prin care cat mai multe persoane din Europa sa isi afle statusul serologic.

Care sunt beneficiile testarii HIV


Diagnosticarea timpurie a infectiei cu HIV inseamna o reactie mai buna la tratament si o viata mai lunga.
Diagnosticarea timpurie si inceperea din timp a tratamentului pot reduce rata de transmitere a infectiei la alte persoane.
Cei care sunt diagnosticati mai tarziu, intr-un stadiu avansat al infectiei, sunt mai predispusi sa faca diverse complicatii si sa moara prematur.

Ce activitati au loc in saptamana testarii?


ARAS desfasoara activitati de testare rapida si consiliere HIV in cadrul serviciilor curente din Bucuresti, Constanta, Targu Jiu atat pentru grupurile vulnerabile cat si pentru populatia generala.

ARAS incurajeaza factorii de decizie să promoveze beneficiile testării HIV gratuite și confidențiale și să adopte recomandările naționale privind testarea HIV.

Incurajam profesioniștii din domeniul sănătății să propună testarea HIV de fiecare dată când consideră util acest demers, să includă screening-ul HIV în activitățile de rutină din localitățile cu prevalență ridicată, să utilizeze strategii de testare HIV bazate pe informații cât mai recente.

Incurajam organizațiile societății civile să implementeze activități care să crească nivelul de informare cu privire (și/sau accesul) la testarea HIV în rândul populațiilor cheie cu risc crescut din Europa: de exemplu, bărbați care fac sex cu alți bărbați, consumatori de droguri injectabile, persoane implicate în sexul comercial, migranți, persoane private de libertate.

În 2013, 477 de organizații din 47 de țări europene s-au înscris ca participante în săptămâna testării.

Mai multe informații și detalii cu privire la organizațiile implicate în această campanie pe: http://www.hivtestingweek.eu/home

Cine coordoneaza Saptamana Europeana a Testarii HIV?


Initiativa HIV in Europe coordoneaza Saptamana Europeana a Testarii HIV si a creat o serie de materiale pentru a sprijini participantii in demersurile lor locale/regionale.
Toate organizatiile active in domeniul HIV/SIDA din cele 53 de tari din regiunea Europa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii sunt invitate sa participe la activitatile din saptamana testarii.
HIV in Europe este o initiativa paneuropeana. Ea este condusa de un grup de experti independenti: reprezentanti ai societatii civile, factori de decizie, profesionisti din domeniul sanatatii, institutii de sanatate publica europene. Pentru mai multe informatii, consultati: http://www.hiveurope.eu/