Testul HIV este un test indirect, care indica prezenta in organism a anticorpilor impotriva HIV, iar nu a virusului propriu zis.

Din momentul infectarii, organismul are nevoie de 3 pana la 6 luni (uneori chiar mai mult) pentru a produce anticorpi care vor fi identificati cu ajutorul testului HIV. De aceea, testul HIV va indica un rezultat precis de-abia dupa ce trece aceasta perioada de 3-6 luni – numită “fereastra imunologica”.

Cu alte cuvinte, daca azi, de exemplu, ai un contact sexual neprotejat si iti faci testul maine sau chiar peste o luna, rezultatul nu va fi concludent.

In cazul în care te decizi sa faci acest test, este important sa te adresezi centrulor de consiliere si testare unde personalul specializat itii poate oferi toate informatiile necesare.

Se recomanda testarea mai ales in situatii in care:


  • Ai avut un contact sexual neprotejat;
  • Ai avut sau ai parteneri sexuali multipli;
  • Ai suferit o interventie chirurgicala sau o transfuzie de sange;
  • Ai primit tratamente injectabile si ai fost spitalizat;
  • Esti insarcinata sau doresti sa ai un copil;
  • Folosesti droguri injectabile;
  • Doresti sa te casatoresti sau sa incepi o relatie stabila.

Cand se face testul HIV?


Rezultatul testului este concludent doar daca il faci la aproximativ 6 luni de la momentul presupusei infectari. Este important insa ca imediat dupa expunerea la risc sa consulţi specialistii unui Centru de Consiliere si Testare, pentru a evalua impreuna situatia si pentru a evita sa te mai expui si altor riscuri de infectare (de exemplu sex fara prezervativ).

Ce este testul HIV?


Cel mai des folosit tip de test este ELISA, test pentru depistarea anticorpilor anti-HIV. Exista si alte metode de testare, cele directe, care evidentiaza prezenta virusului in sange; acestea sunt insă folosite mai ales in cercetare, fiind foarte laborioase si scumpe.

Ce este testul rapid HIV?


Vezi pagina:  TESTUL RAPID HIV