Comunicat de presă – 26.06.2020
„Vreau să scap, că, dacă nu mă opresc cât mai repede, mă opresc în pământ.”
“Am multe aşa, pe suflet, şi n-am cui să spun. N-am cui!”
„Vreau să mă duc să vorbesc cu cineva.”
“Singura soluţie sunt drogurile, mă afund iar în ele, simt că nu mai am putere să ies, să fiu pe linia de plutire.”
(fragmente din declarațiile beneficiarilor ARAS, incluse în analiza Acces servicii consum droguri ARAS 04.03.2020)
Cu ocazia Zilei Mondiale Antidrog, marcată anual în 26 iunie, sub sloganul SPRIJIN. NU PEDEPSE!, ARAS dă publicității rezultatele unei analize calitative recente, pre-pandemie (martie 2020), care reflectă opiniile și așteptările beneficiarilor noștri din programele de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri injectabile (harm reduction).
Conform definiției OMS, UNAIDS și UNODC, ”tratarea dependenței de droguri urmărește îmbunătățirea stării de sănătate și a calității vieții persoanei dependente de droguri prin obținerea stării de abstinență față de consumul de droguri, reducerea morbidității și mortalității produse sau legate de comportamentele cu risc asociate consumului de droguri și prin asigurarea accesului la servicii și oportunități pentru atingerea celor mai bune niveluri de echilibru mental, fizic și social.”
De când OMS a declarat epidemia de SARS-CoV-2 drept o urgență sanitară mondială, lumea a fost afectată semnificativ în condițiile de viață cotidiană, de sănătate, mental, emoțional, economic etc., însă mai mult decât oricine au fost afectate persoanele vulnerabile. Între acestea, consumatorii de droguri, cărora ARAS este printre puținele organizații ce le oferă servicii, localizate însă doar în București și împrejurimi.
Starea de urgență COVID-19, pe care a cunoscut-o și România, a înrăutățit și mai mult funcționarea serviciilor medicale, sociale, psihologice naționale, oricum precară sau fără alternativă, în cazul unora dintre ele.
Siguranța pacienților noștri, dar și interdicțiile de circulație au fost cele care ne-au determinat, la ARAS, să suspendăm, pe durata #StaiAcasă, toate serviciile care necesitau manevre, înregistrări și circuite medicale externe (testarea HIV/hepatite; tratament pentru hepatită C; caravana pentru diagnosticarea TBC; stomatologia), pe cele care presupuneau deplasări evitabile și aglomerări de public (serviciul de teren/schimbul de seringi) etc.
Am mutat în mediul online numeroase activități (sprijin psihologic, consiliere, informare helpline).
Am păstrat în offline doar administrarea tratamentului substitutiv cu opioide (metadonă), în două centre ale noastre (600 de pacienți), care și înainte de declanșarea pandemiei funcționau cu liste de așteptare, fiind acum asaltate de numărul de cereri suplimentare. Am înregistrat un număr mare de întrebări și solicitări de includere în tratament, de solicitări de materiale de protecție, de exprimări ale angoaselor legate inclusiv de supraviețuire.
Atunci când vom fi depășit situația de criză, sperăm să putem oferi și rezultatele unui studiu care să ilustreze efectele pandemiei asupra calității vieții clienților noștri.
Maria GEORGESCU,
Director executiv, ARAS
În calitate de membră a Coalition PLUS și a Drug Policy Network South-East Europe, ARAS este afiliată în acest an campaniilor internaționale SPRIJIN. NU PEDEPSE! inițiate de acestea (cf. detalii: FB, ARAS Bucuresti).
Alături de Coalition PLUS, am pus recent în circulație documente de poziție precum:
”Coerciția este un remediu ineficient împotriva COVID-19” : https://tinyurl.com/Corcitia-Coalition-PLUS; ”COVID-19, o ocazie de reformare a politicilor din domeniul drogurilor”: https://tinyurl.com/Politici-Drog-Coalition-PLUS.
De asemenea, suntem cosemnatari ai documentului de poziție redactat de EU Civil Society Forum on Drugs: ”Declarație de poziție privind drogurile în contextul COVID-19”: https://tinyurl.com/Sprijin-Nu-Pedepse-CSFD
Membră a Coaliției PLUS, ARAS este o organizație non-guvernamentală cu sediul la București, care desfășoară încă din 1992 programe de asistență socio-psiho-medicală pentru persoane infectate cu HIV și persoane din diferite grupuri vulnerabile: consumatori de droguri, persoane implicate în sexul comercial, bărbați care fac sex cu alți bărbați, persoane dezavantajate socio-economic etc.
În fiecare an, organizația oferă asistență și servicii de informare unui număr mediu de circa 5.000 de beneficiari, având o echipă formată din 70 de profesioniști cu experiență în domeniu.