Saptamana testarii HIV in Europa:  ” Vorbeste despre HIV. Fa un test HIV ”

.
In cadrul Saptamanii Europene a Testarii, 477 de organizatii europene, intre care si ARAS — Asociatia Romana Anti-SIDA –, transmit mesajul „Vorbeste despre HIV. Fa un test HIV”.
Diagnosticarea timpurie a infectiei cu HIV inseamna o reactie mai buna la tratament, o viata mai lunga. Inceperea tratamentului poate reduce si rata de transmitere a infectiei la alte persoane.

De asemenea, persoanele infectate cu HIV care nu isi cunosc statusul serologic au un risc evident mai mare de a transmite HIV altor persoane.
In Europa traiesc 2,3 milioane de persoane seropozitive, iar 1 persoana din 3 nu stie ca este infectata cu HIV — si toate acestea in ciuda faptului ca, in majoritatea tarilor, s-au introdus programe de testare eficiente.

In Romania testul HIV este gratuit pentru femeile insarcinate, consumatorii de droguri, detinuti, fiind oferit in spitale, la Directiile de Sanatate Publica sau de catre ONG-uri.

La cerere si contra-cost, testul HIV poate fi efectuat la orice laborator de analize. Nu sunt disponibile date referitoare la numarul de teste efectuate contra-cost in Romania, ceea ce face imposibila o estimare asupra accesibilitatii reale a testarii — atat pentru populatia generala, cat si pentru cei care se afla in situatii de vulnerabilitate.

Statisticile oficiale (www.cnlas.ro) arata ca, in anul 2013, din 300.000 de teste, 129.000 au fost efectuate de catre femeile insarcinate, iar 112.000 au fost efectuate la cerere, fara a se preciza daca au fost gratuite sau contra-cost.
Maria Georgescu, directorul executiv ARAS, recomanda puternic testarea HIV: „Vorbiti despre testul HIV: cereti-l, daca sunteti pacient, sau propuneti-l oamenilor, daca sunteti medic.

Si faceti asta respectand drepturile celor din jur: fara sa ii catalogati pe cei infectati sau pe cei care au curajul de a discuta deschis despre testul HIV si sanatate.

Deveniti voluntari alaturi de noi in promovarea testarii HIV, a informatiei corecte despre sanatate si a respectarii drepturilor omului.”

Cu ocazia Saptamanii Europene a Testarii HIV, in perioada 21-28 noiembrie, ARAS ofera in cadrul serviciilor sale curente din Bucuresti, Constanta, Targu-Jiu testare rapida HIV, insotita de consiliere, gratuit si confidential (v. program detaliat in pliantul anexat).

Conform datelor Ministerului Sanatatii, in Romania au fost diagnosticate cu infectie cu HIV 19.696 de persoane, dintre care 12.603 sunt in viata, 8.846 primind tratament antiretroviral. 895 de persoane au fost diagnosticate cu infectie HIV pe parcursul anului 2013, cele mai multe avand domiciliul in Bucuresti.

Liana Velica,
Responsabil instruire si comunicare,
ARAS — Asociatia Romana Anti-SIDA

Telefon: 0744 682 226
E-mail: liana.velica@arasnet.ro