COMUNICAT DE PRESĂ

București, 11 februarie 2020

De peste 20 de ani, ARAS a conceput programe pentru cele mai vulnerabile persoane, cele fără acces real la sănătate.

Cea mai recentă inițiativă a ARAS în favoarea sănătății publice — ”Right to health” — are loc în comunitățile consumatorilor de droguri injectabile din București.

Este un proiect-pilot cu durata de un an, cu scop de îmbunătăţire a accesului acestui grup la serviciile de prevenire, testare, diagnostic şi tratament ale hepatitei C.

Valoarea proiectului constă în abordarea multidisciplinară a unei probleme de sănătate publică, model de practică medico-psihosocială care susține sistemul medical și face posibilă o rată mare de succes a tratamentului și consolidarea pe termen lung a rezultatului final.

Persoanele aflate în dificultate (vulnerabile social, comportamental, marginalizate) nu ajung la serviciile medicale aproape deloc și nici sistemul medical nu are capacitatea (înțelegerea, răbdarea, timpul) de a le furniza servicii acestora. Astfel se face că rata de adresabilitate a grupurilor vulnerabile la depistare și tratament este foarte redusă, iar dacă totuși ajung până acolo, rata de succes a tratamentului este mică.

Pe lângă beneficiile directe și imediate pentru sănătatea pacienților (informare, diagnosticare, acompaniere la analize suplimentare, includere în terapie, monitorizarea aderenței la tratament, legătura cu medicii curanți, asistență administrativă), proiectul va avea și rezultate mai extinse, utile pe termen lung:

  • explorarea și identificarea întregii rețele de servicii disponibile din domeniul hepatitei C;
  • identificarea unor scurtături în diagnosticarea hepatitei cu virus C și stabilirea unui traseu de urmat;
  • identificarea barierelor și a golurilor în accesarea serviciilor din sfera hepatitei C, cu scopul de a le remedia, pe viitor, prin activități de advocacy;
  • identificarea unor modele de îngrijire a infecției cu virusul hepatitic C pentru persoanele ce aparțin grupurilor vulnerabile.

Proiectul „Right to health” este implementat de ARAS cu sprijinul companiei GILEAD Sciences Europe LTD, printr-un grant acordat în cadrul Programului de finanţare comunitară Lega-C.

Maria GEORGESCU,
Director executiv, ARAS
Membră a Coalition PLUS