Re: Planul Național HIV/SIDA

30 ianuarie 2020

Stimată Doamnă Viceprim-ministru Raluca TURCAN,
Stimate Domnule Ministru al Sănătății Victor Sebastian COSTACHE

În ultimii 14 ani, România a eșuat în a răspunde nevoilor grupurilor vulnerabile prin Programul Național HIV/SIDA, adăugând noi dificultăți realității deja triste a discriminării și stigmatizării cu care acestea se confruntă. Absența pentru mai mult de un deceniu a unei Strategii Naționale HIV/SIDA și a Strategiei Naționale privind Sănătatea și Drepturile sexuale și reproductive indică clar că obiectivul 90-90-90 al Națiunilor Unite de a ajuta la eliminarea epidemiei de HIV/SIDA nu poate fi îndeplinit până la termenul limită din anul 2020.

Toate persoanele care trăiesc cu HIV în România, inclusiv cele infectate în spitalele și orfelinatele românești pe când erau copii – cel mai mare astfel de grup din orice țară europeană, se confruntă în fiecare an cu blocaje și întreruperi ale medicamentelor vitale, compromițând astfel suprimarea virală pe termen lung și beneficiile sale.

Intervențiile și testarea în cadrul populațiilor-cheie devin din ce în ce mai problematice pentru autoritățile medicale în absența măsurilor de prevenire la scară națională, la aceasta adăugându-se o întârziere clară la îngrijire și începerea imediată a tratamentului antiretroviral pentru cei diagnosticați pozitiv. Numărul alarmant de noi cazuri de HIV din grupurile vulnerabile evidențiază eșecul acțiunilor Guvernului de a sprijini accesul la prevenire, testare și îngrijiri medicale și de a combate discriminarea întâlnită de aceste populații. Deși noile cazuri de HIV în multe state membre ale UE sunt în scădere, România se confruntă, dimpotrivă, cu o creștere a cazurilor raportate în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați și a consumatorilor de droguri intravenoase.

Programele de reducere a riscului de infectare nu sunt puse în aplicare (și nici finanțate) la scară națională sau regională. Noile abordări ale prevenirii HIV (PREP, PEP, testare și tratament și tratament ca prevenire) lipsesc complet.

În calitate de organizații ale societății civile care reprezintă populații-cheie și sunt active în prevenirea și combaterea HIV/SIDA, vă rugăm ca în rolurile dumneavoastră de Vicepremier și Ministru al Sănătății să preluați activ conducerea și coordonarea eforturile interministeriale (cu participarea societății civile) pentru prevenirea și extinderea HIV/SIDA.

În plus, solicităm Guvernului român să își respecte angajamentele internaționale și obligațiile legale naționale de a controla răspândirea HIV/SIDA prin votarea, bugetarea și implementarea Planului Național HIV/SIDA 2020-2022. Redactat în urmă cu mai bine de 3 ani și amânat nedeterminat de guvernele anterioare, adoptarea acestui Plan Național reprezintă o necesitate urgentă.

Semnatari:
EATG-European AIDS Treatment Group
IPPF European Network-International Planned Parenthood Federation
ILGA Europe-International Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Association
Asociația ACCEPT
ARAS-Asociația Română Anti-SIDA
ECPI-Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice
Asociația Sens Pozitiv
Asociația Eu sunt! Tu?
Centrul FILIA
Fundația Tineri pentru Tineri
Fundația Romanian Angel Appeal
SECS-Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală
UNOPA-Uniunea Națională a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA
Groupe SIDA Genève
Asociația RHRN-Romanian Harm Reduction Network
AIDES, France
GAT-Grupo de Ativistas em Tratamento, Portugal

Persoane de contact:
Nicoleta Dascălu, ARAS, + 40 (745) 101 467
Florin Buhuceanu, ACCEPT, + 40 (728) 530 729

Documentul poate fi consultat în limba engleză (p. 3-4), aici:  Scrisoare ROMANIA HIV2020