Pentru că, la ARAS, primim în această perioadă foarte multe întrebări de la persoane HIV-seropozitive, îngrijorate cu privire la cum le-ar putea afecta noul coronavirus, responsabil pentru COVID-19, dar și întrebări legate de tratamentul antiretroviral (TARV) pe care îl iau pentru tratarea infecției cu HIV, am rugat-o pe doamna doctor Mariana Mărdărescu, medic primar boli infecțioase în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” (INBIMB) din București, să răspundă acestora.

Rep. ARAS: Cum sunt persoanele infectate cu HIV afectate de COVID-19?

Dr. Mariana Mărdărescu: Din datele recente internaţionale, nu au reieşit diferenţe între populaţia seropozitivă HIV şi populaţia generală, legat de fenomenul COVID-19. În mod evident însă, sunt necesare aplicarea cu stricteţe a tuturor măsurilor preventive care sunt accesibile prin mass-media, pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor (https://www.cnscbt.ro/), pe site-ul Ministerului Sănătăţii (http://www.ms.ro/) şi pe site-ul INBIMB (https://www.mateibals.ro/) şi a nu se uita importanţa aderenţei la tratamentul antiretroviral.

Este COVID-19 mai periculos pentru persoanele HIV-seropozitive? Are o evoluție mai rapidă sau mai agresivă în rândul acestora?

MM: Tot din datele internaţionale, persoanele seropozitive care sunt aderente la tratamentul antiretroviral, cu valori normale CD4 şi încărcătură virală nedetectabilă, au o evoluție ca şi a populaţiei generale. Persoanele seropozitive cu valori CD4<350 cel/mmc, neaderente la îngrijiri şi la tratamentul specific şi cu comorbidităţi sunt, în mod categoric, mai expuse şi, în situaţia îmbolnăvirii, evoluţia poate să fie mai severă şi, evident, cu afectare pulmonară. O recomandare importantă este ca, în situaţia în care apare orice simptom, să fie contactat medicul curant şi/sau medicul de familie.

Care este riscul pentru gravidele HIV+?

MM: Riscul este absolut acelaşi ca al unei gravide neinfectate cu HIV care nu respectă în totalitate recomandările de izolare şi aderenţă la TARV. De altfel, Comisia de Obstetrică- Ginecologie şi Comisia de Neonatologie a Ministerului Sănătății au elaborat Metodologia privind nașterea la gravidele cu infecție suspicionată/ confirmată cu SARS-CoV-2/COVID-19, preluarea, îngrijirea și asistența medicală a nou-născutului, care se alătură, practic, recomandărilor gravidei seropozitive-HIV şi copilului expus perinatal HIV. Legat de conduita de după naştere a copilului expus perinatal HIV, ca şi unitate coordonatoare a Programului Naţional, am transmis maternităţilor din Bucureşti un material pentru managementul nou-născutului expus perinatal HIV, în situaţia actuală (materialul, aici: 23.03 METODOL Gravide COVID 19). A nu se uita igiena personală pe toată perioda sarcinii şi în mod deosebit înainte de naştere şi după naştere, cu respectarea strictă a indicaţiilor legate de igiena mâinilor (spălat apă şi săpun) şi manipularea cât mai corectă a biberoanelor.

Ce ar trebui să facă persoanele seropozitive-HIV pentru a se proteja de COVID-19?

MM: Respectarea recomandărilor valabile şi pentru populaţia generală, cu evitarea contactului cu persoanele venite din zonele cu risc (în momentul de faţă, toată Europa),dar şi contactul comunitar, anunţarea conform legislaţiei în vigoare a Direcţiilor de Sănătate Publică, dar şi a medicului curant, care poate veni în ajutor cu informaţii. Nu trebuie uitat medicul de familie, acolo unde, evident, este cunoscut statutul de seropozitivitate HIV, și care, de asemenea, poate fi de un real sprijin pentru orice fel de informaţie.

Se  vorbește de folosirea, pentru tratarea persoanelor cu COVID-19, a unor medicamente ARV utilizate pentru tratarea infecției cu HIV. Sunt persoanele seropozitive-HIV mai protejate, având în vedere că iau ARV-uri zilnic?

MM: După cum am menţionat şi la întrebările anterioare, „protecţia” este strict legată de aderenţa la tratamentul antiretroviral şi la statutul imunologic şi virologic al persoanei.

Există vreun risc ca medicația pentru persoanele seropozitive-HIV să fie redirecționată pentru tratarea cazurilor cu coronavirus, iar acestea să rămână fără pastile?

MM: Categoric, nu.

Știm că, în această perioadă, spitalele de boli infecțioase, atât din București, cât și din țară, sunt principalele centre de diagnosticare și tratament pentru COVID-19. Cum afectează acest lucru persoanele seropozitive-HIV? Se dă în continuare tratamentul ARV?

MM: Distribuția tratamentului se face conform protocolului aflat în vigoare, toată lumea beneficiind de medicamentele din schemele aferente.

Pe ce perioadă se dă în prezent tratamentul? Există posibilitatea ca acesta să fie dat pe o perioadă mai lungă (ex., pe 3 luni)?

MM: A fost luată în discuție posibilitatea eliberării TARV pe o perioadă de trei luni, propunerea fiind transmisă Ministerului Sănătății. Așteptăm răspuns.

Cum se întâmplă în prezent la INBI ”Prof. Dr. Matei Balș” eliberarea tratamentului ARV? Există un program anume? În ce pavilioane se eliberează tratamentul?

MM: Ca și până acum, la Secţia de zi adulţi (Pavilionul II) pentru pacienţii adulţi şi la Secţia de zi copii (Pavilionul VIII) pentru copii. În funcţie de evoluţia fenomenului COVID-19 şi a noilor reglementări, vom anunța și reprezentanții organizațiilor de pacienți, UNOPA și dvs., ARAS, despre orice modificare.

Există măsuri suplimentare de siguranță, luate pentru a proteja persoanele care vin să își ridice tratamentul în această perioadă? (triaj, intrări separate, programare telefonică etc.)

MM: Accesul este permis numai prin strada Dr. Grozovici, unde, de altfel, se face şi triajul.

Există în rândul pacienților îngrijorări cu privire la aprovizionarea spitalelor cu medicamentele ARV. Din cunoștințele dumneavoastră, există probleme de aprovizionare sau credeți că vor exista în viitor, în București sau în țară?

MM: Din informațiile pe care le avem, nu, şi se fac toate demersurile necesare pentru asigurarea continuităţii tratamentului.

Se mai fac analize în această perioadă? Viremii, CD4 etc.?

MM: În momentul de faţă, da, acolo unde este absolut necesar, după contactarea medicului curant.

Dacă medicul curant al pacientului este detașat pe secția de COVID-19, cine îmi va elibera tratamentul? Cu cine pot discuta despre probleme mele?

MM: La nivelul Institutului, persoana de contact pentru adulţi este Dr. Adrian Marinescu, Coordonator Unitatea Tehnică de Management al Programului TARV (UATM), iar pentru copii şi adolescenţi, persoana de contact este Dr. Mariana Mărdărescu şi, evident, medicii curanţi, care răspund la orice fel de problemă, chiar dacă sunt în plină activitate COVID-19.

Vă mulțumim!

(26.03.2020)