Mesajul transmis de Dna Winnie Byanyima, Directorul executiv al UNAIDS, cu ocazia Zilei Mondiale SIDA 2019
[Trad. în limba română: ARAS. Intertitlurile ne aparțin]
[ORGANIZAȚIILE]
”Cred în puterea comunităților. Organizațiile comunitare fac ca lucurile să se întâmple. Comunitățile reprezintă cea mai bună speranță pentru a pune capăt epidemiei SIDA, întrucât comunitățile luptă împotriva infecției cu VIH încă de la apariția acesteia.
În timp ce epidemia ne răvășea țările, orașele și satele, femeile au fost mereu cele care au menținut coeziunea în sânul comunităților lor și au îndeplinit sarcina de a-și îngriji familiile.
Prea mult timp am acceptat acțiunea lor benevolă, fără să ne punem prea multe întrebări.
În fața adversității, comunitățile de persoane gay, lucrătorii sexual și consumatorii de droguri s-au organizat pentru a-și apăra propriul drept la sănătate, drept altminteri acordat tuturor cetățenilor.
Știm că organizațiile comunitare și-au dovedit importanța, este un lucru incontestabil.
Fără ele, 24 de milioane de oameni nu ar avea astăzi acces la tratament.
Fără organizațiile comunitare conduse de femei care trăiesc cu HIV/SIDA și afectate de virus, nu am mai fi atât de aproape de a preveni noi infecții în rândul copiilor, de a crește orfanii și a de a acorda îngrijiri medicale celor bolnavi.
[ PERSONALITĂȚILE ]
Acum 25 de ani, o femeie din Burundi, pe nume Jeanne, a fost prima persoană care și-a dezvăluit serologia HIV-pozitivă. Astăzi, ea îi trage la răspundere pe lideri și luptă pentru dreptul la îngrijiri de sănătate.
De atunci încoace, tinere figuri emblematice au venit să mărească rândurile unor pionieri precum Jeanne. Permiteți-mi să vi-o prezint pe Yana, 20 de ani, care s-a născut cu HIV în Ucraina. Ea a creat Teenergizer, un grup ce reunește tineri din întreaga Europă de Est.
În vremea noastră, cînd puterea este deținută de persoane de o anumită vârstă, ea dorește ca tinerii aflați în situația ei să-și facă auzită vocea și să poată alege.
Să luăm cazul lui Fiacre. Fiacre trăiește în Republica Centrafricană și face parte dintre miile de persoane dislocate din cauza unui război.
Merge pe bicicletă până la o clinică, de unde aduce antiretrovirale pentru el însuși și pentru membrii grupului din care face parte. Pe drum, este obligat să treacă peste bariere și puncte de control. Fără ajutorul lui, fiecare om din comunitatea sa ar trebui să facă singur acest traseu periculos. Un curaj deosebit, nu-i așa ?
Iar exemple ca acestea nu lipsesc din lumea organizațiilor comunitare, cele care fac diferența.
Totuși, trebuie să încetăm a mai privi munca lor ca fiind una de la sine înțeleasă.
Cu ocazia Zilei Mondiale SIDA, UNAIDS salută victoriile activiștilor individuali, precum și pe cele ale organizațiilor comunitare anti-SIDA.
Ne amintim, de asemenea, de toți cei și de toate cele care nu mai sunt și a căror memorie o onorăm astăzi. Confruntați cu lipsa de reacție din țările lor, activiștii au obținut servicii care salvează vieți în comunitățile lor. Însă nenumăratele contribuții ale femeilor și ale multor altor persoane nu vor putea înlocui niciodată RESPONSABILITATEA GUVERNELOR.
[ STATELE ]
Permiteți-mi să vă reamintesc aici că țările s-au angajat ca minimum 30% din serviciile relaționate cu infecția cu HIV să fie furnizate de organizațiile comunitare.
Au convenit, de ashttps://www.youtube.com/watch?v=GLudBWvZBoEemenea, să aloce 6% din finanțările dedicate HIV pentru mobilizarea comunităților în promovarea drepturilor omului și în modificarea legilor care stau în calea eliminării SIDA.
Să fim bine înțeleși, a apăra drepturile omului, a înfrunta discriminarea, incriminarea și stigmatizarea nu se întâmplă în ziua de azi fără riscuri.
Astfel, invităm guvernele să creeze condiții pentru ca activiștii cauzei noastre să poată lucra cât mai bine cu putință.
Împreună cu organizații comunitare care să deschidă drumuri și cu guverne care își respectă promisiunile, vom putea pune capăt epidemiei SIDA.”
Winnie Byanyima
Director executiv UNAIDS
Secretar General adjunct al Națiunilor Unite