Trichomoniaza este o infecție cauzată de parazitul Trichomonas vaginalis, mai frecventă la femei decât la bărbați. O boală cu transmitere sexuală, caracterizată prin mâncărimi intense și scurgeri abundente, foarte frecventă în țările dezvoltate.

Face parte din categoria infectiilor cu risc oncogenic înalt, infecția cronică putând duce la apariția cancerului, motiv pentru care tratamentul trebuie realizat corect, sub supravegherea medicului specialist!

Tricomoniaza Cauze, manifestari

Cauze de trichomoniază

Trichomoniaza este o boală cu transmitere sexuală, cauzată de un parazit numit Trchimonas vaginalis, care afectează tractul genital inferior la femei (vulvă, vagin, uretră) și de penis la bărbați (uretră).

Semne și simptome

Doar 30% din persoanele infectate prezintă simptome, acestea fiind mai severe odată cu înaintarea în vârstă. O persoană infectată are semne de iritație și de inflamație care apar între 5 – 28 de zile de la infecție.

Bărbații cu trichomonas simt mâncărime în interiorul penisului, usturime la urinare sau la ejaculare și uneori se poate observa o secreție la nivelul penisului.

Femeile cu trichomonas prezintă mâncărime, arsuri, roșeața la nivelul organelor genitale externe, disconfort la urinare și secreții vaginale cu miros neobișnuit, de culoare alb-galbenă sau verzuie.

La ambele sexe pot apărea dureri în timpul actului sexual.

Atenție! O persoană infectată care nu are simptome poate transmite infecția!

scurgeri vaginale cauzate de Trichomonas Vaginalis

scurgeri vaginale cauzate de Trichomonas Vaginalis

Testare și diagnostic

Diagnosticul de Trichomoniaza este pus de un doctor specialist pe baza unui test de laborator. Testele se pot efectua pe mostre de urină (testul de amplificare a acidului nucleic) sau pe secrețiile genitale recoltate (testul de amplificare a acidului nucleic, cultură, preparat proaspăt pentru analiza la microscop).

Sunt decelate anual aproximativ 200 milioane de cazuri de trichomoniaza la nivel mondial.

Tratament

Trichomoniaza poate fi vindecată cu o singură cură de antiparazitare administrate oral (de obicei fiind recomandat metronidazol sau tinidazol). Aceste medicamente pot fi luate și de femeile însărcinate, deoarece nu afectează fătul.

Este interzis consumul de alcool în decurs de 24 de ore de la administrarea tratamentului pentru că apar efecte adverse.

Pentru a evita reinfectarea, tratamentul se face concomitent pentru toți partenerii sexuali și se recomandă cel puțin o săptămână de întrerupere a contactelor sexuale. Una din 5 persoane se reinfectează în decurs de 3 luni de la efectuarea tratamentului din cauza nerespectării acestor recomandări.

Complicații

  • Risc crescut de infecție cu HIV
  • Naștere prematura la femeile infectate în timpul sarcinii
  • Infecția cronică poate duce la apariția cancerului de col uterin.
trichomonioaza. mancarimi vaginale

trichomonioaza cauzeaza mancarimi in zona genitala, atat la femei cat si la barbati