Sifilisul este o infecție cu transmitere sexuală, care este cauzată de  bacteria Treponema Pallidum.

Simptomele sifilisului

După o perioadă de incubație de 21 de zile, timp în care bacteria se multiplică, urmează o perioadă simptomatică în 4 faze:

Sifilisul primar

sifilis simptome. localizare bucala

sifilis simptome. localizare bucala

Primul semn al sifilisului este reprezentat de o papulă mică, rotundă, dură și nedureroasă la atingere, care poarta numele de șancru dur, localizată pe organele genitale, cavitate orală sau anus. Aceasta reprezintă poarta de intrare al treponemelor. Întotdeauna șancrul dur e însoțit de mărirea în volum a ganglionilor regionali. La bărbați primele simptome ale sifilisului apar de obicei pe penis sau la nivelul anusului. La femei, aceasta apare la nivelul vulvei, buzelor sau anusului, în funcție de contactul sexual avut în momentul infectării. Sunt dese situațiile în care leziunea trece neobservată. Acest stadiu durează aproximativ 4-6 săptămâni, urmând o perioadă asimptomatică de 2-8 săptămâni.

Sifilisul secundar

Durează 2-3 ani. Dacă sifilisul nu este tratat, apar erupții cutanate și mucoase (numite rozeole/condiloame/sifilide). La 80-90% din bolnavi apar de obicei pe trunchi și membre, uneori chiar pe palme și pe tălpi. Aceste rozeole sunt însoțite de creșterea în volum a ganglionilor regionali, însă fără a fi dureroși.

Siflis secundar, sifilide

Siflis secundar, sifilide

În această fază a sifilisului aproximativ 40% din bolnavi suferă de complicații:

  • Febră;
  • Oboseală;
  • Pierderea apetitului și scădere în greutate;
  • Mărirea generalizată a ganglionilor limfatici (peste 50% din cazuri);
  • Inflamaţie a globilor oculari (aproximativ 10% din cazuri) și tulburări de vedere;
  • Inflamaţie a structurilor osoase şi dureri articulare;
  • Formaţiuni proeminente pe marginea internă a labiilor şi a vulvei (aceste zone se aplatizează şi capătă o culoare roz deschis sau gri);
  • Părul cade neuniform.

                                                                                                                                                            Sifilisul latent

În această fază a sifilisului manifestările clinice sunt absente, testele ieșind pozitive. Faza latentă durează între 5-30 ani aceasta fiind influențată de mai multi factori ca de exemplu tratamentul antibiotic.

Sifilisul terțiar/tardiv

Datorită faptului că rămâne în organism, bacteria afectează numeroase organe, ceea ce duce și la simptomatologia aferentă acestei etape. În prezent sifilisul este depistat și tratat în primele stadii, astfel încât această etapă nu mai este întâlnită.

Cum se transmite sifilisul

Sunt 4 moduri principale prin care treponemele se pot transmite de la o persoană infectată: contact sexual (vaginal, oral sau anal), contact cutanat direct al leziunilor, pe cale sangvină și materno-fetal, fătul putând suferi complicații grave. Transmiterea prin sărut este foarte rară.

Diagnostic

În procesul de diagnostic de efectuează examen de laborator direct sau serologic indirect de timpul VDRL, FTA-Abs, THPA sau ELISA. Testul RBW este ieșit din uz fiind înlocuit de altele mai eficiente. Testul VDRL (Veneral Disease Research Laboratory) este un test de screening, nespecific pentru sifilis. Este un test ușor de realizat și ieftin, dezavantajul constă însă în faptul că poate da rezultate fals-negative în primele săptămâni ale infecției iar datorită faptului că este un test nespecific, rezultatul pozitiv al analizei VDRL trebuie confirmată prin alte teste.

diagnostic sifilis, teste vdrl, rpr si anticorpi

diagnostic sifilis, teste vdrl, rpr si anticorpi

Tratament

Tratamentul pentru sifilis este în principal penicilina, existând și alternative de tratament pentru persoanele alergice la acest medicament.