În trecut se făcea distincția între Herpes Simplex 1 (VHS1), agentul etiologic al Herpesului bucal și Herpes Simplex 2 (VHS2), cel al formei genitale, însă, luând în calcul practicile sexuale (sexul oral) și lipsa igienei, în prezent nu se mai face această deosebire, singurul mod de a identifica virusul fiind făcută prin examen de laborator.
Este important de precizat că nu există tratament curativ al Herpes- virusurilor, acesta caracterizându-se prin latență în organism, perioadă în care pacientul nu prezintă simptome, dar este infectat, putându-se reactiva în anumite condiții.
Semne și simptome
Majoritatea persoanelor infectate cu VHS-2 nu au semne şi simptome.
În cazul în care apar, semnele constau în băşicuţe, grupate pe o bază roşiatică, ce apar în zona de intrare a virusului (zona genitală, rect/anus, gură) în aproximativ 3-7 zile de la momentul infectării. Pot apărea, de asemenea, simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră şi creşterea în volum a ganglionilor limfatici. În cazuri rare, este posibil să apară leziuni şi pe coapse, fese, la încheieturi, pe faţă.
Băşicuţele se sparg, producându-se mici răni (ulceraţii) dureroase care se vindecă în 2-4 săptămâni. De obicei, aceste simptome revin în câteva săptămâni sau luni, dar sunt mai uşoare şi durează mai puţin.
Cel mai frecvent, simptomele pot reapărea de câteva ori în primul an. În următorii ani, episoadele acute scad în frecvenţă. Revenirile bolii acute (cu leziuni) pot fi cauzate de traumatisme locale (mai ales actul sexual), stres, oboseală, febră, variaţii ale concentraţiei de hormoni (menstruaţia) etc
Transmiterea virusului
Incubaţia aestei boli infecto-contagioase este de 1-14 zile.
Infecția se transmite de la o persoană bolnavă la una sănătoasă prin contact sexual. Contagiozitatea este maximă în perioada în care persoana prezintă leziuni.
Bolnavul cu herpes genital îşi poate infecta şi alte zone ale corpului, prin intermediul mâinilor nespălate.
Gravida cu herpes genital poate transmite infecţia nou-născutului, în timpul naşterii.
Diagnosticul este, în general, uşor de pus prin examenul clinic. Confirmarea se efectuează prin teste de laborator de tipul ELISA, care pun în evidenţă prezenţa anticorpilor specifici.
Tratamentul pentru Herpes
Există două medicamente active asupra virusului care produce herpesul genital: acyclovir şi valacyclovir. Pentru a avea o eficienţă maximă, tratamentul trebuie să înceapă cât mai devreme, la apariţia primelor semne de boală, chiar înaintea apariţiei leziunilor. În acest mod, se vor reduce mult gravitatea şi durata leziunilor.
Herpes labial (bucal)
Infecția se transmite prin sărut, numai ca urmare a contactului cu saliva şi leziunile de pe buze. Este posibilă, dar mai rară, transmiterea prin intermediul unor obiecte contaminate (periuţe de dinţi, tacâmuri, pahare, batiste, prosoape).
Tratamentul utilizat în cazul herpesului ce apare pe buze și în jurul acestora, este Acyclovirul, uilizat si în cazut herpesului genital. Există în farmacii sub formă de unguent, tablete şi soluţie injectabilă. El opreşte multiplicarea virusului, nu are efecte toxice şi nici contraindicaţii.
Ca și mijloace de prevenire, sunt de luat în considerare: spălarea mâinilor şi, astfel, evitarea reinfectării ochilor, organelor genitale etc; evitarea contactului apropiat cu alte persoane, în special cu copiii sub 1 an şi bolnavii imunodeprimaţi, care riscă să facă forme severe de boală; evitarea raporturilor sexuale oro-genitale până la vindecarea leziunilor.