Chlamydia este o infecție cu transmitere sexuală care afectează ambele sexe, cauzată de bacteria Chlamydia trachomatis. Această infecție netratată poate provoca daune ireversibile asupra sistemului reproducător.
Cele mai multe cazuri de infecție cu Chlamydia apar în America de Nord. La nivelul Europei rămâne cea mai întâlnită infecție cu transmitere sexuală, în România fiind diagosticate cele mai multe cazuri din Europa. Chlamydia afectează mai frecvent femeile, cu prevalență crescută în intervalul de vârstă 20 – 24 de ani.
Metode de transmitere și cauze
Chlamydia se transmite prin contacte sexuale vaginale, anale sau orale neprotejate. Un lucru important de știut este faptul că poate fi transmisă de la un bărbat chiar dacă acesta nu ejaculează.
O femeie însărcinată poate transmite infecția copilului în timpul nașterii.
Semne și simptome
Majoritatea persoanelor infectate nu au simptome sau acestea apar după un timp îndelungat de la contactul sexual infectant. Deși nu sunt prezente simptomele, infecția cauzează leziuni severe și necesita tratament.
Simptomele la femei includ senzație de usturime la urinare, secreții vaginale anormale și sângerări vaginale între menstruații.
Simptomele la bărbați sunt senzația de usturime la urinare, secreții uretrale la nivelul penisului, durere și inflamație la nivelul unuia sau ambelor testicule.
Infecțiile localizate la nivel rectal determină durere rectală, secreții si sângerări anale.
Testare și diagnostic
Este recomandată testarea anuală pentru femeile cu multipli parteneri sexuali și pentru cei care practică sexul anal. De asemenea, femeile însărcinate trebuie să fie testate pentru Chlamydia înca din primul trimestru de sarcină.
Medicul specialist poate diagnostica prezența infecției cu Chlamydia pe baza unui test de urina (ELISA sau amplificarea acidului nucleic) sau prin analiza secrețiilor vaginale recoltate printr-un tampon vaginal (amplificarea acidului nucleic, identificarea acidului nucleic, cultură, ELISA).
Anual sunt diagnosticate aproximativ 98 de milioane de persoane infectate cu Chlamydia la nivel mondial.
Tratament
Tratamentul trebuie respectat întocmai după indicațiile medicului, altfel scad șansele de vindecare. Acesta constă în administrarea unor antibiotice specifice infecției dumneavoastră și nu pot fi luate de alte persoane infectate cu Chlamydia.
Tratamentul se face concomitent pentru toți partenerii sexuali. La 3 luni de la vindecare este necesară o retestare pentru a evalua rata de succes a tratamentului.
Pentru a evita complicațiile, tratamentul se instaurează cât mai curând de la momentul infectării.
Complicații
- Boală inflamatorie pelvină
- Infertilitate
- Sarcină extrauterină