Care sunt criteriile de selectie?


Oricine este binevenit în grupul voluntarilor; interviul initial încearca sa identifice persoanele rasiste, homofobe, pe cele care practica orice fel de discriminare, persoanele cu flexibilitate scazuta. În cele mai multe cazuri, acestea sunt respinse, atunci cînd coordonatorul voluntarilor considera ca programul de formare nu va avea succes, în sensul eliminarii discriminarii si intolerantei. Coordonatorul voluntarilor poate credita suplimentar un candidat care dovedeste ca detine resurse pentru a-si modifica, în timp, atitudinile de acest tip.

Ce face concret un voluntar?


Aproape toti voluntarii ARAS sunt elevi de liceu si studenti; am convenit, la ARAS, sa invitam voluntarii sa participe la activitatile care sunt îndreptate catre tineri: educatie pentru prevenirea HIV/SIDA în licee, campanii de sensibilizare desfasurate în cluburi, baruri, pe terase, eventual în tabere scolare, „Proiectul Numelor”, educatie prin teatru, SIDA Helpline. Unii dintre voluntari au fost implicati în activitati ale grupurilor de tineri afectati de HIV/SIDA, numai cu acceptul celor din urma. Pentru acest tip de activitate se selecteaza numai voluntarii care dovedesc maxima seriozitate si fac dovada capacitatii de a pastra confidentialitatea cu privire la identitatea persoanelor din grup. Voluntarii trebuie, în general, sa participe la reuniunile de coordonare, care au loc, de regula, saptamînal. Perioadele sesiunilor de examene sînt mai putin încarcate si atunci nu ne asteptam ca voluntarii studenti sa participe la activitati sau la reuniuni de coordonare.

Care este activitatea lui ?


Voluntarii sînt anuntati sau se intereseaza cu privire la calendarul activitatilor (ore la liceu, la vreun centru de plasament) ce urmeaza sa se desfasoare si apoi întocmesc un raport de activitate pe care îl prezinta la reuniunile de coordonare.

Este pregatit în vreun fel de asociatie? Cursuri, training-uri?


Voluntarii participa la un atelier de formare initiala, eventual la un atelier de formare speciala.

Cît timp poti face voluntariat?


Unii dintre voluntari au activat 5-6 ani, înainte de a fi angajati la ARAS ori de a începe o slujba care, de obicei, îi împiedica sa mai fie voluntari.

Exista un program fix? (ca durata, numar de ore pe saptamîna sau luna, ca zi fixa în care sa vii etc.)


Numai reuniunile de coordonare sînt fixate, activitatile în liceu si campaniile în locuri frecventate de tineri sînt organizate astfel încît sa se potriveasca programului lor.

Exista si munca de teren? Daca da, în ce anume consta?


Sesiunile de educatie în licee, în centre de plasament ori campaniile sînt desfasurate pe teren.

Care sunt avantajele pentru un voluntar?


Nu cred ca un voluntar ARAS are alte avantaje decît oportunitatile de dezvoltare personala, de integrare sociala.

Ce anume îi oferiti?


Formare teoretica si oportunitati de formare practica.

Ce îl motiveaza sa ramîna?


Sentimentul de apartenenta la grup, satisfactia cu privire la formarea teoretica si la propria eficienta în desfasurarea activitatilor, gratitudinea beneficiarilor.

Care sînt abilitatile pe care si le dezvolta?


Abilitatea de comunicare, de evaluare a situatiilor, de luare a deciziilor, de interpretare dramatica, toate acestea cu rasunet în ameliorarea imaginii de sine si cresterea încrederii în sine. Multi voluntari au optat în profesiile lor pentru domeniul social (asistenta sociala, psihopedagogie) ori chiar pentru teatru.

Cît de mult îi schimba o astfel de experienta?


Unii (putini, însa) au spus ca experienta de voluntar ARAS i-a influentat profund (unul dintre ei, devenit medic, a înfiintat o asociatie în orasul în care a ajuns sa profeseze); altii lucreaza în domeniul HIV/SIDA de ani, cei mai multi în calitate de medici.

Cere voluntariatul sacrificii? Daca da, care anume?


Campaniile sunt activitati care solicita nu numai mentalul, ci si fizicul; voluntarului implicat în aceste activitati i se cere sa fie energic, dinamic, rezistent la efort si oboseala, la conditiile atmosferice (campaniile de vara), la fumul gros de tigara din cluburi si baruri. Voluntariatul cere si timp, dar la ARAS acordam atentie mare flexibilitatii orarului activitatilor si adecvarii cu programul voluntarilor. Unii au mai avut de suferit din cauza limitarii timpului petrecut cu prietenul sau prietena, dar si asta se poate rezolva, daca persoana în cauza, partenerul, accepta sa devina voluntar.

Probabil, mare parte din fostii dvs. voluntari s-au angajat… Cît de mult a contat în CV experienta lor din cadrul asociatiei? Ati primit vreodata feed-back de la angajatori?


Un singur exemplu ar fi de dat: o fosta voluntara a fost angajata de o importanta asociatie cu programe în domeniul HIV/SIDA; feed-back-ul primit de la respectiva asociatie a fost unul foarte bun.

Care este viitorul voluntarilor din asociatia dvs., în cazul în care ar dori sa ramîna pe o perioada mai lunga de timp?


Am angajat o mare parte dintre voluntarii cei mai activi si fideli. La ARAS Bucuresti, în jur de 40 de persoane care au fost voluntari au lucrat sau lucreaza înca, în calitate de angajati, multi devenind chiar coordonatori de program.

Care este scopul asociatiei dvs.?


Scopul Asociatiei Române Anti-SIDA (ARAS) este unul dublu: prevenirea transmiterii infectiei si o viata cît mai buna pentru persoanele afectate de HIV/SIDA (respectarea drepturilor acestora, facilitarea accesului lor la serviciile sociale necesare, sprijin psihologic).

Ce este voluntariatul pentru dvs.? Cum l-ati defini?


Lucrînd de mai bine de 6 ani cu voluntarii, în calitate de coordonator de voluntari, consider ca voluntariatul este foarte important pentru dezvoltarea tinerilor voluntari, dar prinde tare bine si celui care îi coordoneaza; poti învata multe lucruri si e foarte distractiv si recompensant. Am buni prieteni printre fostii voluntari. Voluntarii sînt adesea partea care se vede, interfata cu publicul, cel putin cu cel tînar. Si, de aceea, sînt foarte importanti.
Voluntariatul este ceea ce faci pentru ca vrei tu, fie în folosul tau si al unui grup, fie în purul beneficiu al altor persoane; nu faptul de a fi o activitate gratuita mi se pare caracteristica lui esentiala.

Voluntariatul este prin definitie o activitate gratuita… Totusi, exista lucruri cu adevarat gratuite?


La ARAS, voluntariatul este gratuit, în sensul de fara plata în bani; acoperim doar cheltuielile legate de formare si de activitatile desfasurate de voluntari. Faptul de a recruta personalul cu precadere dintre voluntari este, în primul rînd, în avantajul asociatiei.

форекс отзывы